Sayfalar

31 Aralık 2014 Çarşamba

Amouage Opus III EDP / 2010


























Arap parfüm sanatının önemli markalarından Amouage' ın, Kütüphane serîsi kokusu Amouage Opus III aedlı parfümü değerlendirmeyi uygun gördüm. Oryantal- çiçeksi grupta gösteriliyor. Odunsu ve çiçeksi notaları önemlidir. Baharatlar da takdir edilir. Notaları şöyle verilmiş=

Üst= Mimoza, süpürge çiçeği, karanfil, muskat, kekik;

Orta= Yasemin, portakal çiçeği, ylang ylang yağı, menekşe;

Alt= Misk, sandal ağacı, öd ağacı, sedir ağacı, benzoin, vanilya, tütsü, ambrette, papirüs.

Genelde rahatsız etmeyen bir tatlılık var. Modern biçimlenme de dikkat çekiyor. Parfümün feminen tarafı ağır basmaktadır. Yoğun ve güçlü bir kokudur. Hacı yağı efekti vardır. Arap parfüm sanatı ile Modern parfüm tarzını kombine etmiştir= Hacı yağı gibi kokan yoğun kadınsı çiçekler ana tema olmakla, aromatik tarza yönelen tatlı baharatlar beğenilmektedir.

Başlangıç devresi pudralı çiçeklerden oluşur. Sonra tatlı- modern baharatlar sahne alır= Karanfil, muskat, zencefil... Hacı yağı gibi kokan çiçekler ( menekşe, yasemin, ylang ylng vs. ), geleneksel Arap parfümlerinden bildiğimiz bir uygulamadır ve burada baharatlarla karışmıştır. Bununla beraber, yoğun ve güçlü çiçekler parfümü her daim domine eder. Tenden ayrılış bölümünde reçineli amber, vanilya, ağaçsı notalar ( öd ağacı ) algılanmaktadır. Burası yoğun aromalı olmasına rağmen yumuşak ve sakin tonlamalar yapıyor...

Genelde dengeli, sakin, doğal ve lüks bir hissiyat mevcuttur. Bu da parfümü kabul edilebilir yapmaktadır. Oysa, başlangıçtan ortalara değin, kuvvetli hacı yağı esintileri normal bir bünye için zorlayıcı olabilir. Hacı yağı etkisi veren çiçeklerde sonradan bir yumuşama oluyor. Derin ve karanlık vurgular var.

Sonbahar- kış dönemine uygun olacaktır. Dengeli sıkılmalıdır. Günlük kullanıma uyup uymayacağı konusunda tereddütlerim var. En iyisi, özel ve koleksiyonluk parfüm gibi kullanmak olur. Yoğun aromalarından ötürü, akşam vaktine daha uygun olur. Kalıcılığı tenimde 24 saati geçti. Tene yakın duruyor ve çiçeksi notalarla esiyor. Tene oturunca da, tek parça koku gibi algılanıyor. Fark edilirliği tene oturduktan sonradır. Genel beğeniye pek hitap edecek gibi durmuyor. Kafanıza göre takılın, ama herkesin içinde de sıkmayın...

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

29 Aralık 2014 Pazartesi

Oryantal Amber ve Ahşap Sentezi : Giorgio Armani- Privê Ambre Orient EDP / 2010




amber temalı/ doğu etkili parfüm



Giorgio Armani markası 2010 yılında PRİVÊ ismi ile yeni bir parfüm koleksiyonu başlattı. Bu koleksiyonla ilgili bilgi verir misiniz ?


PRİVÊ koleksiyonu kapsamında üç parfüm piyasaya çıkarıldı= Rose d' Arabie, Ambre Orient ve Oud Kraliyet bunlar arasında sayılabilir. Bu koleksiyon, 1001 Gece adlı Ortaçağ Arap masallarından esinlenmiştir. Orijinal ismi de la collection des Mille et une Nuits olarak geçiyor.

Bu kokular yalnızca Orta Doğu pazarı için tasarlanmış. Gül, amber, öd ağacı, tütsü, paçuli gibi geleneksel Arap parfümlerinde gördüğümüz notalar sıcak baharatlar ve odunsu notalarla harmanlanmaktadır. Arap kültürüne özgü geleneksel malzeme ile, geleneksel Arap parfümlerinin taklitleri yapılmaya çalışılıyor.


Giorgio Armani- Privê Ambre Orient isimli parfümü yorumlar mısınız ?


Giorgio Armani- Privê Ambre Orient parfümünün rayihası sofistike oryantal notalar, baharatlı amber, yanmış tütsü ve koyu ahşap kokularının karışımına benzemektedir.

Amber, reçineler, odunsu notalar, vanilya ve tatlı baharatlar bu parfümü şekillendiren unsurlardır. Oryantal kategoride değerlendiriliyor.

Harmanı şöyle açıklanmış : Laden otu, sandal ağacı, paçuli, amber, tarçın, vanilya, pembe biber, kekik.

Giorgio Armani- Privê Ambre Orient; keskin reçineli amber ve tatlı ve kremsi tarçınla, Doğu mistisizmini andıran egzotik bir açılış yapmaktadır. Başlangıçta acı, sert ve yoğun reçineler, kremsi tarçınla dengelenmiş. Sonra paçuli merkezli odunsu notalar geliyor. Tene yerleşme döneminde de tatlı ve yumuşak baharatlar fark ediliyor. Kapanışa doğru, çok güzel ve ihtişamlı bir baharatlı amber sahne almaktadır.

Parfümün koku karakteri çok değişmiyor. Düz ve basit çizgide ilerliyor. Şimdi detaylara inelim=

Genelde dengeli bir tatlılık olmuş. Yumuşak ve tatlı baharatlar, parfümün kalbinde etkilidir. Sonlara doğru da bunlar amberle kaynaşıyor ve baharatlı amber biçimine evriliyor.

Parfümün başlangıcında reçineli amber görüyoruz. Keskin, sert ve yoğun reçineler, açılışı köşeli ve acımsı hale getirmiş. Buna bir de tozlu- topraksı paçuli eklenince, iyice karanlık ve merak uyandırıcı vurgular hissediliyor. Çünkü, burada koyu ahşap ve dumanlı tütsü gibi tonlamalar vardır.

Son kısımda ise, reçineli amber, baharatlı ambere dönüşüyor. Bu kez reçine ve paçulinin yerini, tarçın merkezli ve biberli baharatlar almaktadır. Amberin başta ve sonda iki kez karşımıza çıkması ilginçtir. Bu, aynı minvalde, acı ve keskin notaların, yumuşak ve kremsi notalar ile yer değiştirmesi anlamına geliyor. Başta sert ve nispeten köşeli aromalar varken, ortada ve sonda parfüm iyice tatlanmıştır.

Koku düzleminde reçineli amber- tatlı tarçın- odunsu notalar- yumuşak baharatlar- baharatlı amber var. Notalarda denge ve uyum bulunuyor. Rafine ve akışkan harman beğenilmekte. Ortalarda tatlı baharatlar parfümü domine ediyor.

Derinlik ve konfor noktasında tatlı tarçın- tatlı ve biberimsi baharatlar- baharatlı amber var. Reçineli amber ve paçuli koku algımızı zorladı. Baharatların kontrolü ele almasıyla birlikte, sonda kremsi ve yumuşak hale gelen amber beğenimizi kazandı. Güzel, kalıcı ve kaliteli bir hissiyat takdir ediliyor.

Şunu ifade edelim= Açılışta reçineli amber ve keskin paçuli, koku karakterindeki denge ve akışkanlığı bozmuyor. Yalnızca, ilk sıkışta algılanan keskinlik bazı bünyelere uymayabilir.




Kalıcılık ve fark edilirlik konularında parfüm gayet başarılı olmakta. Tenimde 1,5 gün boyunca kuvvetli olarak esintiler yaptı. Amber, reçine, odunlar bunda etkilidir. Sonra tene oturuyor ve güzelleşiyor. Sıktıktan yaklaşık iki saat sonra tene yakın duruyor. Gün boyu, dışarıya karşı fark edilirliği var.

Sonbahar- kış dönemi için dizayn edilmiş gibidir. Sabahleyin kullanılmaz. Öğleden sonra, hele yaz günlerinde rahatsız edebilir. Amber ve reçineler kullanım alanını ve yerini daraltıyor. Tam bir soğuk hava ve gece parfümü denebilir. Ne olursa olsun, dengeli sıkmak şarttır. Dört- beş fıs yeter. Kuvvetli ve yoğun kokusu var. Gece gezmeleri ve davetlerde düşünülebilir.



Giorgio Armani- Prive Ambre Orient size neleri düşündürüyor ?




 Bu parfüm için Doğu mistisizmi, 1001 Gece Masalları gibi anlatım dünyası uygun görülmüş. Ama biz, gene de çok uzağa gitmeyelim.

 Anadolu kültürüne çok yakın nüanslar vermekte. Kapadokya 'nın peri bacaları, kayalara oyulmuş evler ve  yer altı tünelleri aklıma geliyor. Kapadokya, KATPATUKYA= ''Güzel atlar ülkesi'' demektir. Doğuda Kayseri ve batıda Aksaray- Niğde çevresini içine alan antik bölgedir.




Hasan dağı, Güllüdağ ve Erciyes' in püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılması ile oluşmuş yeryüzü şekillerine ''peri bacaları'' denir. Kapadokya bölgesine dahil olan Aksaray' ın dağlarında kekik ve bazı aromatik otlar yabanî olarak yetişmektedir. Ambre Orient ve Ambre Sultan' da gördüğümüz aromatik otlar/ kekik, bizi Anadolu florasına götürüyor.





Bu bölgede evler ya kayalara oyulur; ya da yöreye özgü kesme taşın işlenmesiyle bağımsız yapılır. Bölgenin volkanik yapısı sayesinde, ocaklardan çıkarılan taşlar önce yumuşaktır, kolay şekil alır, sonra sertleşir.

Evlerin kapıları ve avluya açılan kapılar ahşaptandır. Kemerli kapılar stilize sarmaşık ve rozet motifleriyle bezenmiştir.






Giorgio Armani Privê Ambre Orient ile Serge Lutens- Ambre Sultan' ı karşılaştırırsak, neler söylersiniz ?



İkisinin de harmanı ve kokusu benzeşiyor. Başta ve sonda amber var. Ancak, Ambre Sultan, daha kompleks ve karmaşık bir harmana sahiptir. Keskin çam reçinesi ve amberle başlar, gene tıbbî ve acı vanilya ve reçinenin eşlik ettiği amberle sonlanır. Ambre Orient ise, keskin reçineli amberle başlayıp, baharatlı- biberimsi amberle bitmektedir. Ambre Sultan' da otsu rayihalar ve aromatik otlar daha belirgindir. Ambre Orient' de ise, ortalardan başlayarak, yumuşak baharatlar etkin olur.

 Koku- 4 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

27 Aralık 2014 Cumartesi

Roja Dove- Aoud Parfum / 2010


























Roja Dove- İngiliz niş parfüm markasıdır. Bugün Roja Dove- Aoud isimli parfümü değerlendirmek istiyorum. Öd ağacı teması, çiçeksi notalar, deri ve misk aromaları vermekte. Sıcak, tatlı, pudralı, yağlı, kuru ve yapay esintileri var. Oryantal- baharatlı grubunda gösteriliyor. Markanın internet  sayfasında şu notalar açıklanıyor :

Üst- limon, bergamot, verbena ( limon- mine çiçeği ),

Orta- sardunya, gül, yasemin, ylang ylang,

Alt- ravent bitkisi, tarçın, muskat, safran, paçuli, sedir ağacı, kaşmir ağacı, sandal ağacı, öd ağacı, deri, vanilya, ambergis, misk.

Roja Dove- Aoud isimli parfümün açılışında ferah ve tatlı gül notası var. Bu nokta vuruşundan sonra, pudralı safran sahneye çıkıyor ve biraz da baharatlı tonlamalar yapıyor. Gene tatlımsı ve yapay kullanılan öd ağacı, orta bölümü domine ediyor. Buna kuru deri notası katılıyor. Öd ağacı- deri işbirliği iyice yapay ve ilacımsı hissiyata sebep oluyor. Hayvansal ve yağlı misk kapanışı yapmakta.

Roja Dove- Aoud isimli parfümde, klasik Arap parfümleri geleneğine atıf yapılarak öd ağacı, safran, gül ve misk aromaları kullanılmış. Bu yüzden genel koku hatları itibariyle sürpriz yapmıyor. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Pudralı, tatlı, hayvansal ve yapay aromalar baştan sona etkili olduğundan dengeli dozaj  ( üç- dört fıs ) verilmelidir. Baş ağrıtmaya müsait bir yapısı var. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekânda düzenlenen kokteyl ve davetler ile gece eğlencelerinde kullanmak daha doğru olur. Çok sıcakta ve kapalı alanlarda sıkılmaz. Fark edilirlik her zaman yoğun ve saldırgandır. Çabuk terleyen yağlı tende öd ağacı- deri- misk yağı üçlüsü yapışkan biçimde iki gün boyunca etkili kalıcılık yapacaktır. Hızlı akışkanlıkla tene oturmaktadır.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

25 Aralık 2014 Perşembe

Antonio Banderas- The Secret EDT / 2010




Antonio Banderas- İspanyol aktör, film yapımcısı, yönetmen ve şarkıcıdır. Bugün Antonio Banderas- The Secret isimli parfüm hakkında konuşacağız. Tatlı, yumuşak, sıcak, asitli, yapay, metalik, şekerli, keskin, kuru ve ferah yapıdadır. Turunçgiller, aromatik otlar, çiçeksi notalar, baharatlar, deri, odunsu notalar ve amber içeriklerine sahiptir. Odunsu- oryantal kategorisinde gösterilmiş.

Tarçın, deri, greyfurt, nane, karabiber, odunsu notalar ve misk gibi aromalar açıklanmış. Buna ilavelerimiz olacak.

Antonio Banderas- The Secret isimli parfüm açılışını metalik ve asitli turunçgiller yapıyor. Bu turunçgiller elbette belli düzeyde tatlılık da barındırıyor. Portakal ve greyfurt hissediliyor. Sonrasında aromatik otlar gelmekte. Keskin nane, tematik bir kokudur. Bunu fesleğen destekliyor. Orta bölümde çiçeksi baharatlar mevcuttur. Güllü- tatlı tarçın temasıyla karşılaşıyoruz. Hafif aromatik kakule olabilir. Bunu yapay deri vurgusu takip etmekte. Kuru paçuli, odunsu notaları temsil ediyor. Yapaylık barındıran tatlı amberle tenden ayrılmakta.

Antonio Banderas- The Secret isimli parfüm, genel hatlarıyla Paco Rabanne- One Million isimli parfümün daha düşük kaliteli versiyonu olmuş. Modern tatlı baharat temalı kokulara örnek gösterilebilir. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmakta. Fark edilirliği de tene yakın durmasıyla ilişkilidir. Günlük kullanımda tazeleme ile kalıcılığı ve fark edilirliği arttırılabilir. Genele yayılmış olan tatlılık, parfüm yarım saat içinde tamamen tene yerleştikten sonra şekerli ve daha yapay hissiyat veriyor : Tarçın ve amber. Bu nedenle tene dengeli sıkılmalıdır ki, özellikle sıcak havalarda rahatsız etmesin. Üç- dört fıs yetecektir. Ya da şöyle ifade edebiliriz : Genele yayılan tatlılık, sonlara doğru etkili olan olan ve baş ağrıtabilen yapaylık ve özellikle baharatlı- odunsu karakter nedeniyle tene dengeli sıkılması gerekiyor. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortamdaki kokteyl ve davetleri ile gece eğlencelerinde düşünülebilir. 

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

23 Aralık 2014 Salı

Bond No. 9- Cooper Square EDP / 2010


 
























Bond No. 9, ABD kökenli niş parfüm firmasıdır. Bond No. 9 Cooper Square adlı parfümü yazacağım.

Sıcak, tatlı, yumuşak, yoğun ve güçlü bir kokudur.

Odun, baharat, bitki, tütsü gibi unsurlar var.

Oryantal- fujer grubunda gösterilmekte.

Üst- konyak, baharatlar, ardıç taneleri;

Orta- lavanta, paçuli, buhur/ tütsü, mür yağı;

Alt- vetiver, kaşmir ağacı, laden otu, misk.

Ahşapsı baharat ve içki temasıyla açılır.

Sonra keskin çam esintileri gelir.

Lavanta merkezli aromatik otlar, dumanlı tütsü ve paçuli ile devam eder.

Odunsu notalar ve misk ile kapanır.

Tene yakın durur. Tene yerleşip güzelleşir.

Çam, baharat, lavanta ve tütsülü odunlarla kalıcılık ve fark edilirlik yapar.

Sonbahar- kışa dönük bir kokusu var.

Dengeli sıkılırsa, yaz akşamları, serin havalar ve öğleden sonraları da kullanılır.

Davet, kokteyl, gece gezmeleri için idealdir.

Notalar ferah, dengeli ve rafine olmuş. Sentetiklik ve yapaylık algılamadım.

Tende kalıcılığı bir günü bulmakta.

Tütsü, lavanta, çam ve içki notalarıyla genelde modern esintiler sunmakta.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html




21 Aralık 2014 Pazar

Amouage- Memoir Man EDP / 2010




























Amouage parfümlerini fiyat/ kalite açısından değerlendirmeyi ne zamandır düşünüyordum. Kaliteli, lüks malzeme kullanıyorlar. Özellikle gül notası, bu bitkinin öz yağının damıtılmasıyla elde edildiğinden, parfümlerin maliyeti yükselmekte. Ayrıca, Dhofar bölgesinin çok değerli ve pahalı tütsülerini kullanıyorlar. Ne var ki, 600 liralık bir Amouage şişesinin içindeki esansın maliyeti 100 liraya yaklaşmakta. Siz buna bir de şişe, kapak, ambalaj, kutu, aparat vs. aksesuarların maliyetini ve reklam giderlerini eklerseniz, parfüm 600 lira fiyatla raflarda yerini alıyor. Bir de kraliyet parfümü ve niş marka olmasının getirdiği prestiji düşündüğümüzde fiyatta duygusal bir artış söz konusu olacaktır. Gene de son zamanlarda, ana akım markalarının bile gül, tütsü, mür ağacı tandanslı parfümler çıkardıklarını ve niş parfümlere seçenek oluşturduklarını görmekteyiz. Amouage' ların yerine onlara benzer kalitede ana akım kokular ( Calvin Klein Shock vs. ) daha ucuz fiyatlara temin edilebilir. Sonuçta Amouage' lar kaliteli parfümler; ama muhteşem değil ve uzaydan falan da gelmiyor...



Bugünkü konumuzu oluşturan Amouage- Memoir Man- ferah, tatlı, yumuşak ve kremsi tonlamalar yapmaktadır. Meyveler, çiçeksi notalar, odunsu notalar, deri, amber ve tütün aromaları belirgindir. Deri/ odunsu- fujer kategorisinde gösterilen bu parfümün aromatik, baharatlı, odunsu nüansları da fark ediliyor. Son kısımda tamamen dumanlı rayihalar ve açılışta yeşil bitikler bulunmakta.

Üst- fesleğen, nane, pelin otu,

Orta- lavanta, tütsü, gül,

Alt- sandal ağacı, gayakum ağacı/ ahşap, meşe yosunu, amber, vanilya, tütün, deri, vetiver, misk.

Amouage- Memoir Man- koku gruplarına göre incelenecektir :

Keskin yeşil aromatik otlar ile başlangıç olmuş. Bu acımsı otlar, biraz da şifalı otlar gibi kokuyor. Fesleğen, nane ve mate yaprağı algıladım. Amouage' lar söz konusu olduğunda, denediğim kokular arasında böyle bir yorumu ilk defa görüyorum.

Kısa süren aromatik otlu geçişten sonra tatlı meyveler, lavanta ve gül troykası ile karşılaşıyoruz. Bu bir ana eksendir. Aslında çabuk geçilen orta bölümde erkeksi- yeşil çiçekler var. Sakin ve yumuşak meyveler kiraz ve ahududu gibi kokuyor.

Kapanışa doğru parfümü olgunlaştıran aromalar tütsü, sandal ağacı ve tütün sıralamasıyla geliyor. Buna deri ve amber ekleniyor ve parfüm tenden ayrılıyor. Son kısım, odanızda tütsü yakmışsınız hissi veriyor.

Amouage- Memoir Man isimli parfümde aromalar katman halindedir ve tene sırasıyla yerleşmektedir. Parfümün genelinde dengeli tatlılık ve uyumlu notalar gözlemleniyor. Burada tatlılığın meyveler başta olmak üzere, gül, tütsü, tütün ve deriden kaynaklandığı bellidir. Ayrıca kremsi sandal ağacı ve yumuşak amber de tatlılığa katkı yapmıştır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durmakta. Fark edilirliği her zaman güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende bir günden fazla kalıcılık yapıyor. Bunda odunsu notalar, amber, deri ve tütün etkilidir. Tene dengeli sıkılırsa günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası döneme uygun olacaktır.

Koku- 5 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılım. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Aralık 2014 Cuma

Memo- Manoa EDP / 2010




























Memo, Fransız parfüm markasıdır. Memo- Manoa isimli parfüm meyveli, tatlı baharatlı, tütsülü, odunsu bazlı ve reçineli bir koku nüansına yönelmiştir. Oryantal- baharatlı grupta bulunması uygun görülmüş. Sıcak, kuru, yapışkan yapısı vardır.

Memo Manoa, esasında çok güzel ve lüks bir tütsülü amber rayihaları vermektedir. Ve amber teması parfümü ortalardan itibaren domine etmektedir.

Üst notalarda zencefil, bergamot, limon, ortada iris çiçeği, tonka fasülyesi, şippre notaları, alt notada laden otu, opoponax ve vanilya aromalarına yer verilmiş. Böyle olmakla, çok sade, basit, yalın ve kolay analiz edilebilen koku karakteri vardır. Kokusu çok değişmez, düz çizgide gider. Ne ki, sıkıcı değildir.

Memo Manoa, genel olarak kamp ateşinde yanmış odunlar, yanık tütsülü amber ve tatlı baharat çeşnisi gibi, görsel şölen oluşturacak kavramları aklımıza getirmekte ve en yüksek bir beğeni ve hoşlanma hissiyatına yol açmaktadır. Bu yönüyle, Doğu etkili ve amber temalı bir parfüm olarak biçimlenmektedir.

Memo Manoa, dinamik ve enerjik bir tatlı- kırmızı meyve ve hafif baharat tandansları ile başlangıç yapmakta. Benim tenimde, ilk beş dakika içinde tatlı ve sulu çilek & böğürtlen ve hafif zencefil esintileri yaptı. Yalnız açılışta meyveler daha baskın ve baharatlar biraz geri plandadır. Sonrasında baharatlar ısınıyor ve daha sıcak ve biberli hale gelip. tende kurumanın ilk örneklerini veriyor. Devamında, parfüm hızlı bir şekilde tene yerleşiyor ve aslî karakterini bularak, bizi birdenbire kapanışa doğru yönlendiriyor.

Tene yerleşme ve hemen kapanışa yönlenme; yanık tütsülü amber, yanmış odunlar, reçineler ve son bölümde yalnızca vanilyalı amber vurgularının kalmasıyla olmaktadır. Parfümün sonu, odanızda tütsü yakmışsınız gibi hissiyat veriyor. Ortalarda zencefil merkezli tatlı baharat çeşnisi varsa da, amber bütün ihtişamı ile baharatların üstüne oturmakta...

Memo Manoa' da gördüğümüz şey, minimalizm, denge ve basitliktir. Ne demek istediğimizi açıklayalım...

Bir kere, dengeli bir tatlılık ve katmanlar halinde üst üste oturan aromalara sahiptir. Nota geçişleri çok hızlı, kolay anlaşılır ve bir kapıdan yapılan geçişler gibi, sırası ile olmaktadır. Bu geçişler parfüm tenimize yerleşirken, her bir notanın ( baharat, odun vs. ) FARKINDA olmamızı sağlıyor. Nota geçişlerini seyrederken ANDA kalıyoruz.

Memo Manoa, basit bir formülasyona sahiptir. Meyve, baharat ve yanmış odunlar eşliğinde amber teması... Az ve öz. Hemen sadede geliyor. Söylemek istediğini net ve kısa cümlelerle, lafı dolandırmadan söylüyor. Bu parfüm Comme Des Garcons tasarımı olsaydı, şaşırmazdım.

Ve önemlisi, denge ve basitliğin toplamı ve sonucu olan minimalizm düşüncesidir. Yani, "ben sana amber temalı bir parfüm yapmak istiyorum, amberin içine biraz meyve, baharat ve tütsülü odunlar karıştıracağım," mesajını veriyor.

Koku düzlemi= Kırmızı meyve- hafif baharat, tütsü, sıcak baharat, amber, odunsu bazlar, vanilyalı amber biçimine girmiştir. Reçineli odunsu notalar ve tütsülü amber katmanları vardır. Yumuşak ve orantılı aromalar olduğu anlaşılır.

Derinlik ve konfor noktası= Sıcak baharatlar, tütsülü amber ve vanilyalı amber olarak belirlenir. Kalıcı, güçlü, kaliteli ve zengin harmanlı bir duruş sergiliyor. Sadece baharatlı & tütsülü amber bile derin bir egzotik- afrodizyak etkiler yapmakta.

Memo Manoa benim tenimde üç gün süren müthiş bir kalıcılığa imza attı. Baharatlar. tütsü, vanilya ve amberle tene sıkıca yapışıp tutunuyor. Fark edilirlik ilk anda yüksektir. Sonra tende tütsülü amber olarak kalır. Benim için dozajda sıkıntı olmaz- bolca tenime uygularım.

Sonbahar- kış, soğuk havalar, serin yaz akşamları ve öğleden sonra- akşam arası gibi zaman dilimlerinde kullanmanızı tavsiye ederim. Kapalı alanlarda hafifçe dozaj verin. Açık hava partileri ve gece gezmelerinde egzotik esintiler yapacaktır.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

17 Aralık 2014 Çarşamba

Tommy Hilfiger- Loud For Him EDT / 2010


























Tommy Hilfiger- ABD moda firmasıdır. Şimdi Tommy Hilfiger- Loud For Him isimli parfümü yorumlayacağım. Tatlı, kuru, tozlu, şekerli ve yumuşak esintileri var. Odunsu notalar, tütün, baharatlar ve çiçeksi notalar barındırıyor. Odunsu- baharatlı kategorisinde gösterilebilir.

Sadece paçuli, gül ve tütün notaları açıklanmış. Buna ilaveler yapacağız.

Tommy Hilfiger- Loud For Him- baharatlı paçuliyle açılıyor ve bu aroma tene hemen yapışıyor. Sonrasında tatlı gül notası var. Bunu kuru vetiver ve şekerli vanilya takip edecektir. Son bölüm tütün ve  kuru baharatlarla şekillenmekte.

Tommy Hilfiger- Loud For Him isimli parfümün sade, basit ve gösterişsiz yanı dikkat çekiyor. Notaları tam da açıklandığı gibidir. Ana eksende paçuli, gül ve tütün var. Ancak bazı aromalar bu ana eksene eklemlenmiş durumdadır : Örneğin paçulinin baharatlarla harmanlanması, tütünün yanına kuru baharatların gelmesi...

Bir de şu var... Parfümde tozlu- tatlı- kuru- şekerli- kuru aromalar biçiminde gidişat, daha önce örneğine çok rastlanmayan bir uygulamadır. Yani tatlı gül- kuru vetiver ve şekerli vanilya çizgisindeki aromalar burun ve zihin algısını zorlayabilir. Bu tür iniş- çıkışlar bir parfümün yapısal düzeni açısından da sorun yaratabilir. Parfümdeki genel auranın nasıl olacağına ( tatlı mı, kuru mu, şekerli mi ? ) karar verilmesi gerekir.

Tommy Hilfiger- Loud For Him isimli parfümde kuru baharatlar olarak tarçının kullanıldığını düşünüyoruz. Sondaki tütün de kuru baharatlara uyum sağlamış. Aromalar katman halindedir ve tene sırasıyla yerleşir. Nota geçişleri gayet başarılı ve rafine olmasına rağmen, tatlı- kuru- şekerli vs. birbirini tutmayan aroma değişimleri genel aura açısından iyi olmamış. Bu nedenle dengeli sıkılmalıdır. Yaz sıcağında kullanılmaz. Daha ziyade sonbahar- ilkbahar arası döneme, akşam saatlerine ve soğuk havalara uygundur. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde kullanılır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durur. Fark edilirliği ilk anda yüksektir. Sonradan sakinleşip tensel koku durumuna geçer. Çabuk terleyen yağlı tende, günün büyük bir bölümünde kalıcı olabilmektedir.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

15 Aralık 2014 Pazartesi

Van Cleef & Arpels- Midnigth in Paris Eau De Toilette / 2010




























Fransız mücevher, saat ve parfüm üreticisi Van Cleef & Arpels' in bu kokusu, parfüm dünyasında bir yenilik getirmeyen, ama genel beğeniye hitap eden bir parfümdür. Giorgio Armani- Code ile neredeyse aynı koku karakterine sahiptir. Van Cleef & Arpels- Midnight in Paris Eau De Toilette isimli parfümü tanıtıyoruz.

Üst- çobanpüskülü, biberiye, bergamot, Amalfi limonu, deri,

Orta- sığla yağı, çay, vadi zambağı,

Alt- tütsü, benzoin, tonka fasülyesi, badem, amber,

Oryantal bir parfüm. Deri, aromatik, dumanlı, yeşil bitkili, baharatlı tonlamalar da vermekte. Markanın sitesinde, bu parfümün deri, tütsü, amber, müge ve tonka fasülyesi ağırlıklı olduğu bilgileri var.

Açılışı tatlı limon egemenliğinde turunçgillerle yapılmış. Hafif bir aromatik ot hissi var. Bu, biberiye ve çaymış. Parfüm tatlı baharatlar ( tarçın ) ile devam ederken, tatlı bir badem notası da aldım. Vanilya benzeri pudralı tonlar da var. Sonra kapanış yapılmakta= Amber, tatlı baharat ve deri.

Pek öyle aksayan yönleri yok. Yoğun ve pudralı vanilyamsı notalar ile tatlı baharatlar tezat oluşturmakta.

Koku düzlemi= Tatlı turunçgil- tatlı baharat/ badem- vanilyalı aromalar- amber- tatlı baharat- deri.

Derinlik ve konfor çizgisi= Amber- vanilyalı notalar- tatlı baharatlar- deri...

Sonbahar- kışa uygun bir karakteri var. Güvenli ve sürpriz yapmıyor. Tende kalış süresi 14- 16 saat arası. Kuvvetli aromaları var. Dengeli sıkılmalı. Tene yakın durmayı tercih ediyor. Deri notası bazı kişileri rahatsız edebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


13 Aralık 2014 Cumartesi

Paco Rabanne- Lady Million EDP / 2010


 

























Paco Rabanne Fransız markasıdır. Paco Rabanne- Lady Million isimli bayan parfümü, bugünkü konumuz olacak. Çiçek, meyve, turunçgil ve odunsu bazlarla şekillenen bu parfüm, çiçeksi- meyveli grupta yer alıyor.

Üstte portakal çiçeği, limon, ahududu; ortada yasemin, portakal çiçeği, gardenya; alt notalarda ise paçuli, beyaz bal ve amber açıklanmaktadır. Erkek kokusu Paco Rabanne- One Million' a nazaran daha yumuşak, kremsi ve hafif bir yapıdadır.

Yoğun, tatlı, yapışkan bir hava vermektedir. Bu yapışkanlık baldan geliyor olabilir. Açılıştan itibaren dengeli bir tatlılık olduğunu- benim için- söyleyebilirim. Açılışta şunlar var= Keskin ve biraz asitli turunçgiller ve tatlı orman meyveleri... Mandalina, çilek, belki de ananas olabileceğini düşündüm. Bunu hemen yumuşak. yoğun ve kadifemsi çiçekler takip ediyor= Yasemin, gardenya, vanilya gibi şeyler algıladım. Beyaz çiçekli bir yapı bulunuyor. Son kısımda da paçuli merkezli odunlar, sandal ağacı ve yumuşak bir amber var.

Güzel, modern, konforlu ve günlük kullanıma uygun bir karakteri yansıtıyor. Aslında her mevsime uyum sağlar. Ne var ki, yoğun çiçeklerle sonbahar- kış için idealdir. Notaların uyumlu ve rafine olduğunu söyleyebilirim. Rahatsız edici bir şeye rastlamadım. Yumuşak kadınsı çiçekler parfümü domine etmiş. Sonlarda odunsu bazlarla erkek kullanımına yaklaşıyor. Çiçekli- meyveli harman gayet modern ve başarılı olmuş. Orta notalarda tatlı baharatımsı ( tarçın ) nüanslara tesadüf edilir. Bitkisel rayihalar da var.

Tenimde kalıcılığı beni memnun etti. Fark edilirlik çiçeklerle daha etkilidir. İlk sıkıştaki fark edilirlikten sonra, tene oturuyor ve güzelleşiyor- tene yapışıyor. Akşam gezmesi, davetler, açık hava toplantıları gibi organizasyonlarda kullanılır. Yoğun meyveli ve ballı yapışkanlık bazı kişileri rahatsız edebilir. Dengeli dozaj verilmelidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

11 Aralık 2014 Perşembe

Giorgio Armani Prive- Oud Royal EDP / 2010


























Giorgio Armani- İtalyan moda firmasıdır. Bu markanın Arap Geceleri Koleksiyonu üç parfümden oluşuyor : Ambre Orient, Rose D' Arabie ve Royal Oud. Bu koleksiyon, Orta Çağ' daki 1001 Gece masallarından esinlenmiş.

Bugün, Giorgio Armani Prive- Oud Royal ( Kraliyet Öd ) isimli parfümle ilgili yorum yapacağız. Tatlı, yumuşak, tozlu, kuru, sıcak ve hayvansal rayihaları vardır. Öd ağacı teması, gül, tütsü, odunsu notalar, amber, baharat çeşnisi ve safran gibi aromaları ile klasik Arap parfümü biçimlenmesine sahiptir. Oryantal- odunsu grubunda gösteriliyor.

Notaları sandal ağacı, amber, safran, tütsü, gül ve öd ağacı olarak açıklanmış.

Giorgio Armani Prive- Oud Royal isimli parfümün açılışında kuru öd ağacı ve hayvansal deri vurguları önemlidir. Çünkü, parfümün şurasında- burasında genel gidişat içinde bu aromalar hep etkili olacaktır... Devamında tatlı gül, tütsü ve safran üçlüsü var. Bunu tatlı baharatlar ( pembe biber, kakule ) takip ediyor. Yumuşak ve kremsi amber ve sandal ağacı kombinasyonuyla sona geliniyor.

Giorigo Armani Prive- Oud Royal- sade, basit ve kolay anlaşılan koku karakteri vermekte. Amber notası hariç- uyumlu notalar takdir ediliyor. Açılışta yer alan hayvansal deri notası beni rahatsız etmedi. Sonlarda amber ve sandal ağacı ile tatlılık, şekerli boyuta varıyor. Bu nedenle dengeli dozaj verilmelidir. Böylece günlük kullanımda ve sosyal ortamlarda kendine yer bulabilir. Genellikle sonbahar- kış, soğuk havalar ve akşam saatleri gibi zaman dilimlerinde tercih edilecektir. Hızlı bir akışkanlıkla tene yakın kalmakta.

Amber, öd ağacı ve deri notaları tene yapışıyor. Bu da fark edilirliğin güçlü olması demek... Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kuvvetli kalıcılık yapmakta. Özellikle orta bölümdeki güllü- safranlı amber ve sıcak ve tozlu biberli baharat çeşnişi çok başarılı bir harmanlama olmuş. Baharatlar bazen tütsülü, bazen de biberli hissiyat veriyor. Öd ağacı, deri ve sondaki amber- sandal ağacı notaları ise katman halinde sırasıyla tene yerleşiyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


9 Aralık 2014 Salı

Ermenegildo Zegna- Forte EDT / 2010







                                   



















Ermenegildo Zegna- 1910 yılında kuruldu. İtalyan moda markasıdır. Kurucusu ile aynı adı taşıyor. Bugün Ermenegildo Zegna- Forte isimli parfümü değerlendiriyoruz. Genelde şekerli bir tatlılık var. Yumuşak, kremsi ve pudralı vurgular da yapıyor. Turunçgiller, lavanta, bal, tütün, baharatlar ve vanilya aromaları önemlidir. Fragrantica' da oryantal- baharatlı grubuna sokulmuş. Bazı sitelerde de amber- turunçgiller sınıfında değerlendiriliyor.

Üst- turunçgiller, greyfurt, pembe biber, zencefil, limon,

Orta- lavanta, tütün, beyaz bal,

Alt- odunsu notalar, amber, tonka fasülyesi.

Ermenegildo Zegna- Forte- kremsi turunçgiller ( greyfurt baskın ) ve sıcak biberli baharatlar ( tarçın teması ve zencefil ) ile başlamakta. Buna tatlı lavanta katılıyor. Orta katmana geçildiğinde, lavantalı ballı tütün biçimindeki sentez aromaları görmekteyiz. Baharatlar daha da tatlılaşıyor. Son bölümde şekerli tonka fasülyesi ve pudralı vanilya var.

Ermenegildo Zegna- Forte isimli parfüm, günümüz bol tatlılık barındıran, lavantalı- ballı- tütünlü- baharatlı parfüm örneklerinden biridir. Bu yönüyle aynı zamanda Doğulu- Asyalı parfüm geleneğini de sürdürmektedir. Özellikle bu nedenden dolayı ( hepsi de tatlılaşan lavanta- tütün- bal ), orta bölümden itibaren tatlılık yükseliyor ve şekerli tonlara çevriliyor. Tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yetecektir. Turunçgillerle birleşmiş keskin baharatlar, lavanta- tütün- bal ve vanilya temalı notalar katman halindedir ve tene sırasıyla yerleşir. Hızlı akışkanlıkla da, yarım saat sonra tende tek parça- harmanlanır. Nota geçişleri başarılıdır. İdeal bir sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortamda gerçekleşen davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde kullanılır. Fark edilirliği dışarıya karşı saldırgan ve yoğundur. Çabuk terleyen yağlı tende, günün büyük bölümünde kalıcı olmayı başarıyor. Tende kalan en son aroma, kremsi amberdir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html











7 Aralık 2014 Pazar

Calvin Klein- Eternity Aqua For Men EDT / 2010





















ABD kökenli moda markası Calvin Klein' in, yaz mevsimine yönelik kokusu Calvin Klein Eternity Aqua hakkında biraz konuşalım.

Turunçgiller, hafif odunsu notalar, yeşil bitkiler, hafif baharatlar bu parfümü şekillendiriyor. Bence, turunçgil / akuatik- odunsu grubunda yer alabilir. Dengeli bir tatlılık var. Sucul ve ozonlu hissiyattan bahsedilebilir.

Üst- turunçgiller, salatalık, yeşil bitkiler, lotus;

Orta- lavanta, sedir ağacı, erik, sichuan biberi;

Alt- misk, sandal ağacı, paçuli, öd ağacı.

Açılış hafif ve modern narenciye, salatalık ve ozonlu hissiyatla olmakta. Sonra da tatlı lavanta merkezli aromatik otlar, hafif odunsu notalar ve tatlımsı baharatlar geliyor. Tene yerleşip güzelleşiyor. Tene yakın durmakta. Kapanış ise odunsu notalar ve kremsi bir misk ile gerçekleşmekte.

Genelde koku karakteri pek değişmez, düz çizgide ilerler. Ama bu, sıkıcı değil. Parfüm dünyasında yeni bir şey söylemiyor. Bvlgar Aqva Pour Homme, Giorgio Armani- Acqua Di Gio, Versace- Versace Man Eau Fraiche gibi birçok parfümle benzerliği var.

Açılışta su, ozon, deniz gibi sentetik etkiler verilmiş. Fena değil. Genel beğeniye uygundur. Ferah, taze, enerjik notalar var= Sucul, meyveli, odunsu... Sentetik su- ozon hissini saymazsak, notalarda pek bir sıkıntı yok denilebilir. Akışkanlık fazla, tene çabuk oturuyor, kolonya tarzına yöneliyor...

Günlük kullanımda elbette her ortama uyar. Bol bol sıkılabilir. Rahatsız etmez. Her mevsime gider. Tende kalış süresi hafif esintilerle 9 saati bulmakta. Lavanta, odunsu nüanslar, hafif baharatlar bunda etkilidir. Fark edilirlik de aynı notalardan kaynaklanır.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

5 Aralık 2014 Cuma

Laboratorio Olfattivo- Alkemi EDP / 2010



























Laboratorio Olfattivo ( Koku Laboratuvarı ), Roma merkezli İtalyan niş parfüm markasıdır ve 2009 yılında faaliyete geçmiştir.

Bu markanın, Arap/ Doğu eksenli parfümü olan Laboratorio Olfattivo Alkemi, inceleme konumudur.

Alkemi = Simya bilimi.

Laboratorio Olfattivo- Alkemi isimli parfümü baharat, çiçek, odunsu bazlar, amber ve tütsü nüanslarıyla şekillenmekte. Çok tatlılık barındırmıyor. Koyu, tozlu, acı, sert, karanlık, derin ve yoğun bir yapısı bulunuyor. Odunsu- oryantal kategoride yer alması uygun görülmüş.

Üst notada ylang ylang, amber, ortada paçuli, sedir ağacı, tütsü, mür yağı,  alt notada ise vanilya, kaşmir ağacı, sandal ağacı gibi aromalara yer verilmiş. Esasında koku karakteri pek değişmiyor. Genelde düz çizgide gidiyor. Çünkü koyu, sofistike, tozlu ve reçineli bir yapısal düzen her zaman vardır ve parfümün genelini bir şekilde forse etmektedir.

Laboratorio Olfattivo- Alkemi' nin koku karakterini yanmış tütsülere, pipo tütününe, Lokman Hekim tandanslı baharatlara benzetenler olmuş. Aynı düşünceyi ben de paylaşıyorum. Başlangıç faslı ağır, yoğun ve ağdalı tütsüler, biberli baharatlar ve tozlu odunsu bazlarla olmaktadır.  Tarçın- kırmızı biber tarzında yoğun tütsülü baharatlar ve yumuşak bir tütün algılanmakta. Paçuli ve sandal ağacı karışımlı koyu ve yapay vurgulara tesadüf edilmekte. Sonrasında lavanta, sardunya ve ylang ylang olarak tahmin ettiğim erkeksi çiçeksi notalar yer alıyor. Ne var ki, bu çiçekler ilacımsı, plastik ve rahatsız edici tondadır. Devamında reçineli ( laden otu, mür yağı ) odunsu notalar, tatlımsı bir tütsülü amber, sedir ağacı, öd ağacı ve tütsü rayihaları vardır. Bu vurgular uzun sürer ve parfüm bu şekilde kapanır... İki saat sonra teninizde yumuşak ve sakin bir vanilya ve tütsülü amber tonlamalarıyla esintiler yapar.

Günlük kullanıma uymayan, algıları zorlayan, nota geçişlerinde problem görülen bir parfüm... Biraz pis, kaba, serseri ve başına buyruk bir yapısı olduğunu söylemeliyiz. Bir miktar baharatlar, açılıştaki tütsüler ve sondaki vanilya hariç, hemen hemen tatlılık da yok gibidir.

Koku düzlemi : Tütsü, baharatlar, odunsu notalar, çiçeksi katman, tütün, amber, reçineli odunsu notalar ve tütsülü amber olarak tarif edilmekte. Derin, zengin, yoğun ve karanlık bir karakter yansıtır. Ancak, çiçekler ve odunsu notalarda her daim bir zorlanma ve yapaylık görülür. Aromaların akışkanlığı ve doğallığı açısından da ağırkanlı bir yapısı vardır.

Derinlik ve konfor noktası : Biberli baharatlar, tütün, reçineler, vanilya ve tütsülü amber olarak kayda geçmekte. Bu aromalar, genel gidişatın aksine yumuşak, tatlımsı ve sakin olmayı başarıyor. Bu nedenle, parfümün en güzel ve en kaliteli yeri bu bölüm olmakta. Zaten kalıcı, güçlü, fark edilir ve yoğun rayihalar takdir ediliyor.

Baharat, tütsülü amber, tütün  ve reçine : Doğulu parfüm.

Koyu ve yapay çiçekler, öd ağacı ve tozlu paçuli : Arap parfümü.

Laboratorio Olfattivo- Alkemi- sonbahar- kış, soğuk havalar ve akşam saatleri için biçilmiş kaftandır. Yoğun, ağır, ve yapay odunsu notalar, çiçekler ve tütsülerden dolayı dengeli sıkmak gereklidir. Daha çok, konsept ve koleksiyonluk bir parfüm... Fark edilirlik her zaman etkindir. Orta katmandan itibaren tene yerleşir ve ten kokusu olarak devam eder. Kalıcılığı üç günü bulabilmekte. Kıyafete sıkılırsa leke yapabilir. Çarşı- pazar gezmelerine uygun değildir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


3 Aralık 2014 Çarşamba

Clive Christian- C For Men EDP / 2010


























Clive Christian, İngiliz kraliyet parfüm markasıdır. Genellikle Doğu ve Arap tandanslı kokular yapmakta. Bunlardan biri de Clive Christian- C For Men adlı parfümdür. Aromatik- narenciye grubundadır. Aromatik notalar, turunçgil, öd ağacı, gül gibi temaları var. Tatlılık genele yayılır...

Üstte limon, yeşil notalar; ortada yasemin, gül; altta ise amber, tonka fasülyesi, öd ağacı var. Aromalar basit ve sadedir. Koku pek değişim göstermez ve yalın halde bulunur.

Açılışı ferah ve taze turunçgil ve yeşil bitkilerle başlar. Bu bir enerji ve dinamizm yansıtıyor. Çünkü, parfümün karakteri esasen Doğu etkilidir; ama başlangıç Akdeniz tandanslı olmaktadır.

Sonra gül ve yasemin gibi çiçekler tatlı esintiler yayıyor. Notalar baştan sona net ve kesin çizgilerle algılanmakta. Sürpriz yok. Temiz ve pürüzsüz aromalar beğeniliyor.

Kapanışta gene net biçimde öd ağacı- amber- tonka alınıyor. Öd ağacı burada baskındır. Amber ve tonka/ badem aromaları birbirinin içinde erir.

Sıcak ve tatlı rayihalar özellikle sonlarda belli oluyor. Öd ağacı kuru- keskin tonlar veriyor. Çiçekler ise, daha ziyade erkek kullanımına yakındır. Aslında uniseks bir koku da olabilirmiş.

Birçok nota kendi başına algılanıyor= Amber, öd, gül, yasemin, limon... Limon biraz da ekşi tonlamalar yapmakta.

Koku düzleminde limon- aromatik yeşil notalar, çiçekler, öd ağacı ve amber var. Çiçekler kremsi ve tatlıdır. Harmanda rahatsız edici bir şey yok.

Derinlik ve konfor noktasında gül, öd ağacı ve amber var. Bu üç nota zaten Arap etkisini akla getiriyor. Sıcak, kuru, tatlı, yumuşak, sevimli bir koku hissiyatı var. Kalıcılık, kalite ve güzellik var.

Tenimde kalıcılığı tarif ederken derinlik ve konfor çizgisini referans vermem gerekir= Bir günden fazla, tene yakın duran ve yapışan aromalar bulunmakta.

Arap- Doğu nüanslarının akla neler getirdiği herkesin malûmudur...

Günlük kullanıma uyar. İdeal bir sonbahar- kış kokusudur. Sonlarda kuvvetli aromalar olduğundan, fark edilirlik yükseliyor ama dengeli dozaj gerektirmekte. Ofis ortamında hafifçe kullanılabilir. Daha ziyade davet ve kokteyllerde, akşam vakti değerlendirilmelidir. Koleksiyonunuzda bulunmalıdır.

Koku - 5 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Aralık 2014 Pazartesi

John varvatos- Artisan Black EDT / 2010





















Artisan= Esnaf. John varvatos markasının Esnaf koleksiyonuna ait parfümlerinden birini değerlendiriyoruz= John varvatos Artisan- Black...

John varvatos, ABD kökenli moda markasıdır. Kemer, çanta, saat, ayakkabı, gözlük ve parfüm gibi ürün gamları vardır.

John varvatos Artisan Black hakkında kısa bir yorum=

Odun, turunçgil, aromatik bitki, çiçek gibi koku nüansları seçilir. Dengeli bir tatlılık, yumuşak aromalar takdir edilir. Bence, çiçeksi- oryantal grupta yer almalıdır.

Üst- limon, mandalina, kan portakalı, karpuz,

Orta- yasemin, portakal çiçeği, neroli, kakule, kişniş,

Alt- kephalis molekülü, vetiver, paçuli, süsen kökü, deri, beyaz amber, beyaz misk, odunsu notalar.

John varvatos Artisan Black; tatlımsı, metalik ve asitli turunçgiller ile açılmakta. Portakal, limon ve bergamot olarak tahmin ettim. Canlı, enerjik ve iyimser duygular yaratan bir başlangıç olmuş. Sonra kremsi, yumuşak ve beyaz çiçekler geliyor. Yasemin, portakal çiçeği, zambak biçiminde algıladım. Bunlara tatlı baharatlar katılmakta. Zencefil- kakule ıtırlı baharatlar var... Aromatik otlardan tatlı maydanoz ve fesleğen seçilmekte. Baharat- aromatik ot kombinasyonu güzel... Bunu beğendim. Kapanışta odunsu notaların egemenliği dikkat çeker= Vetiver ve paçuli birlikteliği hissedilmekte. Yumuşak bir misk de algılanmakta.

Notalar gayet uyumlu ve dengelidir. Akışkanlık ise yavaş yavaş şekilleniyor. Şöyle bir şey var... Her aroma ve katman, sırasını bilerek hareket ediyor. Önce turunçgiller sahne alıyor. Bunu çiçek, baharat, ot kokuları takip ediyor. Sonra da odunsu notalar kapanışı yapıyor. Bu anlamda sürprizi yok. Genel parfüm- koku kurallarına göre dizayn edilmiş bir karakteri var.



Bu arada, kephalis molekülünün paçuli, vetver- odun, misk gibi akorlar verdiğini öğrendim.

John varvatos Artisan Black, isminin tam tersi özellikler gösteriyor= Yumuşak, ferah, tatlımsı bir parfüm... Ne olduğu, ne söylediği anlaşılan bir parfüm... Net, temiz ve sade aromaları var. Koyu ve karanlık şeyler yok.

Günlük kullanım kokusudur. Gün içinde tazelenebilir. Her ortam ve her mevsim için uygun bir kolonya havasındadır. Kalıcılık ve fark edilirlik de buna göre düşünülmelidir. Tene bolca uygulanır. Herkes beğenebilir. Parfüm dünyasında yeni bir söz söylemez. Ama bence, en önemli özelliği, başlangıçtaki asitli ve metalik turunçgil harmanıdır. Bu sizi sıcak havalarda çok ferahlatacaktır.

Koku- 5 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html