Sayfalar

29 Nisan 2014 Salı

Tatlı Baharatlar ve Reçineler : Issey Miyake- L'eau D'issey Pour Homme Intense EDT / 2007



























doğu etkili parfüm




Issey Miyake kimdir ?




1938 doğumlu Japon moda tasarımcısıdır. 1970 yılında Tokyo 'da Miyake Dizayn Stüdyosu 'nu kurar. Erkek ve kadın giyim ürünleri kısa sürede Asya pazarını domine eder. 1992 yılında parfüm üretmeye başlar. Tokyo Tama Sanat Üniversitesi Grafik Tasarımı bölümünü bitirmiş. 1960 'larda Guy Laroche ve Givenchy için çalıştı. New York' ta Geoffrey Beene için hazır giyim tasarladı.




Issey Miyake- L'eau  D'issey Pour Homme Intense hakkında yorum yapar mısınız ?




Üst- mandalina, limon, tatlı portakal, bergamot,

Orta- muskat, lotus, safran, kakule,

Alt- amber, papirüs, benzoin, tütsü, ambergris.

Odunsu- baharatlı parfümün genel hissiyatı narenciye, sıcak baharat ve dumanlı notaları işaret etmekte. Jacques Cavalier tasarlamış. Yoğun, tatlı, yumuşak, taze notalar var. Açılışı Paco Rabanne- One Million gibi, tatlı- metalik turunçgille olmuş.

Koku düzlemine bakalım= Tatlı turunçgil, çiçeksi- otsu notalar, kakule / tarçın, safran, amber ve tütsü.

Derinlik ve konfor noktasına göz atalım= Gucci- Gucci Pour Homme' u andırır şekilde tatlı turunçgil, tatlı baharat, çiçek- ot notaları, tütsü ve reçine.

Çiçeksi- otsu notalarda tozlu bir papirüs var.

Alt notalarda dumanlı ve bitkisel rayihalar var. Hafif odunsu notalar ve dumanlı tütsü bu kısmı domine etmiş.

Kalıcılığı tenimde bir güne yakın oldu. Sonbahar- kış parfümü olarak duruyor.




Bu parfüm duygu dünyanızda ne gibi etkiler yaptı ?




Gene Doğu etkili bir parfüm. Bu tip kokuları seviyorum. Tütsü ve buhurdanlıklarla kokulandırılan saray ve külliyelere astral seyahat yapmak istiyorsanız, bu parfümü deneyin. Duman, tütsü, ağaç, baharat ve reçinelerle Doğu kültürüne egzotik bir gönderme yapmış. Şifalı, derin ve karanlık bir harmanı var.


Meşatta Sarayı... 8. yüzyıl Arap- Emevî hanedanı yapısı. Kudüs' ün doğusunda yer alır. Halife 2. Velid inşaatını tamamlatıyor.

Duvarları kuleler ile desteklenmiş. Avlu, taht salonu, cami gibi yapıları var.





Helenistik dönem süslemeleri, Sasanî- İran sanatının üçgen ve gül motifli süslemeleri ve taş kabartmaları ile İslâm dünya sanatında önemli bir eserdir.

Doğu cephesinde asma dekorlu, batı cephesinde figürlü süslemeler görülür.

Bu blogda beni takip eden insanlara, parfüm bilgisinin dışında genel kültür konularından da bahsetmenin iyi olacağı kanaâtindeyim. Parfüm ile sanatı, kültürü, duygu dünyasını kaynaştırmak ve aralarındaki ilişkileri değerlendirmek bu bağlamda önemlidir. Yoksa sadece parfüm anlatmak insanı sıkar...

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

27 Nisan 2014 Pazar

Costume National- 21 EDP / 2007


















Costume National- İtalyan moda markasıdır. Bu markanın kuruluşunun 21. yıldönümü dolayısıyla bir parfüm üretiliyor : Costume National- 21. Bugün bu parfümü konu seçtim. Baharatlar, turunçgiller, odunsu notalar, vanilya, amber ve tütsü aromalarıyla biçimlenmekte. Tatlı, kremsi, yumuşak, pudralı ve sıcak esintiler yapmakta. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda gösteriliyor.

Üst- portakal çiçeği, amber, süt, kaşmir ahşabı, safran,

Orta- laden otu, kimyon, meşe yosunu, bergamot, karabiber,

Alt- tonka fasülyesi, paçuli, vanilya, adaçayı, vetiver, sedir ağacı, misk.

Costume National 21- açılışta kısa süre sütlü turunçgilleri ( tatlı mandalina ) kullanıyor. Sonrasında hemen turunçgilli- biberli baharatlara ( bergamot, kakule, tarçın, yağlı safran ) geçiliyor. Yalnız süt aroması baharatlarda da hissediliyor. Orta bölümde tütsülü sandal ağacı ve koyu amber ile parfüm sıcaklaşıyor. Devamında bu koku biraz açılıyor ve tütsü- vanilyalı reçineler biçimine giriyor. Son kısımda pudralı vanilya vardır.

Costume National- 21 isimli parfümün baharatları, büyük oranda Costume National- Costume National Homme' daki baharat kullanımını hatırlatıyor. Buradaki baharatlar süt aromasının etkisiyle daha yumuşak ve ferah verilmiş. Odunsu notalar ve vanilya arasında gayet rafine bir geçişkenlik gözleniyor. Tatlılık dengeli ve notalar uyumludur. Aromalar genelde harman halindedir ve iç içe geçmiş olarak algılanır. Hızlı akışkanlıkla karakteri belirlenir : Baharat parfümü. Odunsu notalar ve pudralı vanilya ile tene yakın durur. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Çabuk terleyen yağlı tende baharatlar ve odunsu notalarla kalıcılık bir miktar daha artıyor. Gün içinde tazelemeye müsaittir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası döneme uygundur. Tene özgürce sıkılabilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

25 Nisan 2014 Cuma

Guerlain- Aqua Allegoria Mandarine Basilic EDT / 2007

 















Guerlain- Fransız parfüm firmasıdır. Şimdi Guerlain- Aqua Allegoria Mandarine Basilic isimli bayan parfümünün incelemesini yapacağız. Turunçgiller, çiçeksi notalar, aromatik otlar, amber ve odunsu notalar barındırıyor. Tatlı, ekşimsi, yumuşak, ferah, sıcak ve serin esintileri var. Turunçgil- aromatik grubunda gösterilmiş.

Üst- clementine ( mandalina- portakal benzeri turunçgil ), acı portakal, portakal çiçeği, yeşil çay, sarmaşık,

Orta- mandalina, defne, papatya, şakayık,

Alt- sandal ağacı, amber.

Guerlain- Aqua Allegoria Mandarine Basilic isimli parfümün açılışını serin, canlı ve doğal turunçgiller yapmış. Ekşimsi & tatlı mandalina- limon- portakal- clementine dörtlüsü var. Devamında yeşil ve ferah kokan çiçeksi notalar sahne alıyor. Fakat bunlar da aynen turunçgiller gibi, ekşimsi ve tatlı rayihalara sahiptir. Portakal çiçeği, şakayık, siklamen, neroli ve papatya sayılabilir. Çiçeksi notalara, gene yeşil ve ferah tarzda aromatik otlar katılıyor. Defne, sarmaşık, yeşil çay ve biberiye olmalıdır. Aslında buraya kadar, parfümde serin esintiler görüyoruz. Son bölümü meydana getiren amber ve odunsu notalar ( sandal ağacı ) da sıcak ve tatlı yapıdadır.

Guerlain- Aqua Allegoria Mandarine Basilic isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapmaktadır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın duruyor. Kaliteli bir turunçgil- yeşil kolonya havasındadır. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Gün içinde tazeleme ile kalıcılık ve fark edilirliği arttırılabilir. Tene özgürce sıkılabilir. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar var. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine uyar. 

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html



23 Nisan 2014 Çarşamba

Annick Goutal- Ambre Fetiche EDP / 2007






















Annick Goutal, Fransız parfüm markasıdır. Parfüm, duş jeli, vücut kremi ve yağları, mum ve sabun gibi ürün gamları olan bir kozmetik şirketidir. 1980 yılında kuruldu.

Annick Goutal Ambre Fetiche, bu markanın amber temalı ve Doğu etkili parfümü olarak lanse edilmiştir. Oryantal- baharatlı grupta olduğu düşünülebilir. Markanın Les Orientalistes koleksiyonuna dahildir.

Doğu- Arap esintili amber teması parfümü domine etmektedir. Tütsü, odunsu notalar, baharatlar ve vanilya aromaları da genel gidişat içinde önemli nüanslardır. Sıcak, tozlu, dumansı, kremsi, reçineli, kuru ve sert aromalar birbirine karışmıştır.

Annick Goutal Ambre Fetiche isimli bu parfümün rayihalarını yanmış odunlara, pipo tütününe, tütsülere, şifalı otlara, baharat karışımına ve yanan pipoya benzeten yorumcular olmuş... Benim de düşüncelerim aynı yönde olacak.

Üst- laden otu, tütsü, sığla yağı, amber, vanilya,

Orta- iris, benzoin,

Alt- deri, vanilya, sardunya, paçuli.

Annick Goutal Ambre Fetiche; derin katmanlı, koyu, zengin, egzotik ve lüks bir harman sunmakta.

Annick Goutal Ambre Fetiche, kuru ve keskin otların, tütsülü amber ve baharatların biçim verdiği heyecan ve hayranlık uyandıran bir açılış yapmakta. Amber teması daha başlangıçta etkindir ve burada reçineli amber formundadır. Açılış bölümü tende uzun sürüyor. Burada bulunan amber, yoğun, tütsülü ve kompakt tarzdadır... Aslında parfümün genelinde de bu amber anlayışı baskın olacaktır. Devamında koyu ve biraz da tatlımsı baharatlar vardır= Karanfil, tarçın gibi baharatları yorumladım. Mesir macunlarını andıran tarzda, bir miktar biberli baharat da algılanıyor. Sonra buna sardunya gibi tozlu çiçekler ve yapay bir deri notası katılıyor. Parfüm iyice ısınıyor. Tene yerleşiyor. Kapanışa gelindiğinde tatlı ve kremsi bir vanilya, odunsu notalar, dumansı tütsü ve nispeten yumuşak ve lüks bir amber hissedilmekte. Böylece tenden ayrılıyor. Güzel ve hoş bir kapanış olmakta.

Annick Goutal Ambre Fetiche' nin koku karakterinde bazı nüanslar önem arz etmektedir. Bunlara kısaca değinmek icap eder=

* Amber teması= Başlangıçta kuru ve yabanî otlarla daha çok karışan keskin reçineli bir amber bulunmakta. Sonrasında kapanış kısmında, vanilya ve tütsü ile şekillenen yumuşak bir amber vardır.

* Baharatlar= Açılışta baharatlardan çok kısa bir süre, şöyle bir geçiş gözleniyor. Koyu ve yoğun baharatlar amberin etkisinde kalıyor. Orta katmanda gene koyu, ama bu kez tatlı- biberli baharatlar mevcuttur. Baharatlar orta bölümde kendi karakterini bulur ve tatlı baharat olarak yapılanır.

* Odunsu bazlar= Bunlar paçuli egemenliğindedir. Tütsü, duman, deri gibi rötuşlarla biçimlenir.




Koku düzlemi aromatik otlar, reçineli amber, tatlı- biberli baharatlar, tozlu çiçekler, odunsu notalar, tütsü ve vanilyalı amber olarak yorumlanmaktadır. Yapay deri notası hariç, beğenmediğimiz bir aroma yoktur. Notalar orta kısımdan başlayarak, rafine ve akışkan hale geliyor.

Derinlik ve konfor noktası reçineli amber, tatlı baharatlar, vanilyalı amber ve tütsüler biçimine girmektedir. Bu bahsettiğimiz aromalarda temiz, net ve steril bir hissiyat söz konusudur. Yani, diğer notaların içinden çekip aldığımız zaman, koku karakterini sadeleştiren ve anlaşılır yapan temel unsurlardır. Aynı anlamda da kalıcı, güzel ve kaliteli bir yorum yapılmış.

Bu parfüm soğuk hava, sonbahar- kış ve akşam vakti gibi zaman dilimlerine uyum sağlar. Yoğun ve güçlü yapısından dolayı dengeli sıkmak gerekir. Üç- dört kez dozajlamak yeter. Kapalı alanlarda hatta- hiç kullanılmasa iyi olur. Açık hava partileri, koleksiyonluk kullanım ve gece gezmeleri için tavsiye edilir.

Beyaz tende kalıcılığı bir günü geçmektedir. Güçlü bir fark edilirlik yapar. Esmer bir tende ise hayvansal amber, deri ve vanilya ile daha yapışkan hale gelebilir. Kıyafette kalıcılık üç- dört günü bulur, ama leke yapma riski de bulunuyor. Baharatlar ve vanilya hariç, neredeyse tatlılık barındırmaz.

Koku- 4 Kalıcılık- 5





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html




,

21 Nisan 2014 Pazartesi

Lancome- Hypnose Homme EDT / 2007





Lancome- 1935 ' te Armand Petijean tarafından kuruldu. Fransız markasıdır. Kozmetik, parfüm, cilt bakım ürünleri üretiyor. İlk parfümü 1935 çıkışlıdır. 1964' te L'Oreal şirketine katıldı. Markanın ismi harabe halindeki Le Château  kalesinden, logosu da bu kalenin etrafını saran güllerden esinlenmiş. Bugün Lancome- Hypnose Homme isimli parfümü inceleyeceğiz. Tatlı, kremsi, pudralı, yumuşak, sıcak, ferah ve yapay esintileri var. Aromatik otlar, turunçgiller, lavanta, baharatlar, odunsu notalar, amber, tonka fasülyesi ve deri aromalarıyla şekilleniyor. Aromatik- fujer kategorisinde gösterilebilir. 

Üst- kakule, nane, bergamot, mandalina,

Orta- lavanta, badem,

Alt- amber, paçuli, misk.

Lancome- Hypnose Homme isimli parfümün başlangıcında yeşil kokan ferah aromalar var : Nane, bergamot, mandalina ve lavanta. Aromatik otlar ve lavantalı turunçgiller canlı ve enerjik hissiyat vermekte. Orta katmanda sıcak, yumuşak ve kremsi aromatik baharatlar algılanıyor. Kakule teması hakimdir. Yapay ve parlak biçimde odunsu notalar ( paçuli ) ve amber sona doğru yaklaştığımızı hissettiriyor. Pudralı tonlardaki tonka fasülyesi- deri kombinasyonuyla kapanış gerçekleşiyor.

Lancome- Hypnose Homme isimli parfüm için, ''kızların, erkeklerin teninde en çok beğendikleri, koklamaya dayanamadıkları bir parfüm,'' deniyor. Ben bir kokuyu kadınlar için değil, kendim için alanlardanım.

Lancome- Hypnose Homme isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kaldığını düşünüyorum. Çünkü dışarıya karşı pek yayılımı yok. Çabuk terleyen yağlı tende, günün büyük kısmında tatminkâr kalıcılığı var. Bunda orta katmandan itibaren söz sahibi olan kremsi ve pudralı aromaların etkili olduğunu söylemeliyiz. Aslında tatlılık genele yayılmıştır. Ancak yapay ve pudralı aromalar koku kalitesini aşağıya çekiyor. Nota geçişleri sorunsuz olmuş. Çok fazla sıkıldığı takdirde baş ağrıtabilir. Tene dengeli dozaj verilmelidir. Dört- beş fıs yeter. Daha ziyade sonbahar- ilkbahar arası döneme, soğuk / serin havalara ve öğleden sonra- akşam saatlerine uygundur. Ev ve ofis ortamında dengeli sıkılması gerekir. Ne var ki, dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde daha iyi sonuç verecektir.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Nisan 2014 Cumartesi

Azzaro- Now For Men EDT / 2007
















Moda alanında faaliyet gösteren Fransız markasının yeni bir parfümünü inceliyoruz= Azzaro- Now For Men.

Üst notalarda buz metal, kakule, gül; ortada çay, yeşil notalar, menekşe; alt notada beyaz meşin, aslan meyvesi odunsu notalar, yosun, deri ve amber koku düzlemi ve  içeriğiyle odunsu- fresh karakter göstermekte. Yumuşak, sevimli bir parfüm. Notalar dengeli ve uyumlu sayılır. Kalıcılık yeterli düzeyde= Tende  yarım gün,  hafif esintiler sunuyor. Yaz sezonuna ve günlük kullanıma uygun yapısı var.

Açılışta buz metalle serinlik hissi veriyor. Kakule hafif baharat olarak sıcak ve baskın bir yorum katıyor. Gül notasını da net olarak alıyorsunuz. Serin, ferah, dinlendirici, hafif biberli bir başlangıç olmuş.



Odunsu notalar, yosun ve amber kullanımı parfümün derinlik ve konfor çizgisini oluşturmakta. Burada kalıcılık ve kalite değerleri artıyor. Amber yumuşak ve tatlımsı bir tarzda kullanılmış. Odunsu akorlar sıcak, egzotik bir rayiha veriyor. Ayrıca çiçeksi notalar, ağaçsı / odunsu notalar birbirleriyle gayet güzel dengelenmiş. Tenden ayrılışı da ağaç- amber- yosun /sucul notalarla oluyor. Parfümün genelinde tatlılık ve sucul bir karakter var.

Azzaro 'nun bu yeni kokusu sucul- odunsu- hafif baharatlı bir yapı arz eden, modern tatlı parfümlerden örnek teşkil ediyor. Günlük kullanımda her türlü faaliyet için idealdir. Herkesin beğeneceği bir kokusu var.

 Koku- 3 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html




17 Nisan 2014 Perşembe

Hugo Boss- XY Male Man EDT / 2007






                                                                                 
 Alman moda markası Hugo Boss 1924 yılında kuruldu.

Hugo Boss- XY Male' e gelirsek...

 Koku karakteri Giorgio Armani- Code Sport ve Carolina Herrera- 212 VIP Men 'e atıf yapıyor.

Nane, fesleğen, bergamot, armut yaprakları, buz akoru, sedir ağacı, paçuli ve sümbül notalarını içeriyor.

Odunsu- aromatik gruba giriyor. Nane ve buz akoru gibi serin, kuru ve keskin notalarla cildiniz rahatlıyor ve serinliyor. Aslında biraz üşüyor desek, daha doğru olur. Açılış Giorgio- Armani Code Sport gibi olmuş. Bergamot / limon, sedir ağacı ve paçuli ile de sıcak, tatlı, baskın ve biraz tozlu bir izlenim vermekte.  Bu bölümde de cildiniz yanma noktasına geliyor. Egzotik ve baştan çıkarıcı bir yorum olduğunu söyleyebilirim. Diğer taraftan, yapraksı ve çiçeksi bir tonlama da var.

Giorgio Armani- Code Sport ile benzerliği daha ziyade açılışta= Nane, bergamot, fesleğen, buzul his...

Carolina Herrera- 212 VIP Men esintileri ortalarda ve kapanışta kendini belli etmekte= Nane, armut, deri, sedir ağacı, paçuli notaları...

Her daim biraz tatlılık var. Nane, turunçgil ve buz akoruyla aromatik bir havaya bürünmüş ve çiçeksi notalarla desteklenmiş. Paçuli, sedir ağacı otsu- odunsu yapı vermiş. Tenden ayrılışı da böyle.

Harman sAde, kaliteli, dengeli. Nota geçişleri başarılı. Tam bir yaz sezonu kokusu olarak kalıcılık değerleri de standartların üstünde. Harmanı lüks ve sofistike hisler uyandırıyor.

Bu parfümün en ilgi çekici yanı, kuşkusuz zıtlıkları, karşıtlıkları barındırması denebilir. Odunsu ve çiçeksi notalar. Nane, fesleğen ve buzun kuru serinliğine karşılık bergamot, sedir ağacı ve çiçeksi notalarla sıcak, tatlı ve yumuşak rayihalar. Duygu dünyamızda egzotik ve sofistike değişimler...

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

15 Nisan 2014 Salı

By Kilian- Absinthe Verte ( A Taste of Heaven ) EDP / 2007






















Fransız niş parfüm ve kolonya markası By Kilian, 2007 yılında kuruldu. Kurucusu Kilian Hennessy, gençliğini şarap mahzenlerinde geçirmiş. Kilian firması ünlü konyak üreticisi LVMH grubunun alt markasıdır. Moda sektörünün ünlü markaları için parfüm üretmek amacıyla kurulmuş.

By Kilian- Absinthe Verte oryantal- fujer kategorisindedir. Aromatik otlar, baharatlar, çiçeksi notalar parfümü şekillendiriyor.

Harmanındaki notalar=

Portakal çiçeği, sardunya, bergamot, gül, pelin otu, lavanta, paçuli, meşe yosunu, amber, vanilya, tonka fasülyesi, costus bitkisi ( çiçek ).

Fujer/ şipre notaların belirginliği görülmekte. Turunçgil ve lavanta merkezli yeşil- aromatik otlarla açılıyor. Lavanta devam ederken, ortaya bu kez aromatik baharatlar çıkıyor. Erkeksi çiçekler de var.

Açılış notaları buruk, keskin, koyu olmuş. Aslında parfümün genel gidişatı da böyledir. Pek tatlılık barındırmaz. Yalnızca, baharatlı tonlar biraz tatlılık verir.

Orta notalardan itibaren keskin ve kalıcı fujer notaların egemenliği başlıyor= Lavanta, paçuli, yosun. Burada odunsu vurgular da var.

Kapanışta vanilya ve amber sentezini hissederiz. Burası yumuşak baharat rayihası da verir. Odunsu notalar da kendini gösterir. Tenden böylece ayrılır.

Açılıştan sonra, tene oturmaya yakın, sabunsu his alınmakta. Derimsi notalar da sonlarda biraz algılanıyor.

Keskin, yoğun, buruk ve biraz da acımsı aromalar parfümü domine etmiş. Notalar katmanlaşmış. Nota uyumundan değil de, fujer aromalardan dolayı bir tahammülsüzlük olabilir. Sabun notası yapay olmuş.

Koku düzlemi= Turunçgil, aromatik otlar ( lavanta ), baharatlar, odunsu notalar/ yosun, amber, deri. Kirli, tozlu, sabunsu notalar var.

Derinlik ve konfor çizgisi= Fujer notalar, aromatik otlar, deri. Diğer notalar pek etkin değil. Burada kalıcı vurgular var. Güçlü aromalar toplanmış.

Tenimde bir günü geçen kalıcılık verdi. Keskin ve tozlu fujerler bunda etkilidir. Kullanımı tecrübe ister. Günlük kullanıma uygun değil. İdeal sonbahar- kış parfümüdür. Dengeli sıkılmalıdır. Akşam iyi sonuç verir. Koleksiyonluk kullanıma uygundur.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

13 Nisan 2014 Pazar

Christian Dior- Fahrenheit 32 EDT / 2007


























Christian Dior, Fransız moda markasıdır. Christian Dior Fahrenheit 32 adlı parfümü incelemek istedim. Klasik Fahrenheit' tan pek hazzetmiyorum. Ama Fahrenheit 32, bana daha kabul edilebilir geldi. Odunsu- oryantal gruba sokulmuş. Ne var ki, ben odunsu- aromatik tarza daha yakın olduğunu düşünüyorum. Çünkü, sucul ve sabunsu hissiyatla birlikte; çiçeksi notalar ve turunçgiller daha bir karakter belirleyici hale geliyor.

İris, gül, menekşe, portakal çiçeği, vetiver, vanilya ve amber notaları verilmiş.

Çiçeksi notalar ve tropik meyve ( ananas, guava, kivi ) hissi başlangıçta belirgindir. Güzel, modern, hoş bir açılış olmakta. Çiçek buketi, çiçek harmanı her daim hissedeceğiniz şeydir. Menekşe, iris, portakal çiçeği gibi sabunsu ve pudralı çiçekler algıladım. Daha sonra keskin odunsu notalar ( paçuli, sedir ağacı ) ve amber ve vanilya gibi oryantal notalar sahne alsa da, gene de çiçeksi- turunçgilli ( portakal, mandalina )- meyveli vurgular parfümü şekillendirmeye devam ediyor.

Soğuk, sucul ve yumuşak notalar var. Kolonya gibi düşünülebilir. Tatlımsılık da barındırıyor. Ne var ki, bu tatlılık; sabunsu ve sucul hissiyatın gölgesinde kalmakta. Açılışta sentetik ozon notaları varsa da, bu bölüm için söylediğimiz olumlu şeyler geçerlidir. Kalıcılık zayıf olmuş. Ancak tropik meyve, çiçek buketi ve narenciyeler ile genellikle fark edilir oluyor. Bu haliyle ferah, taze ve canlı bir yaz mevsimi kokusu denilebilir. Bol bol sıkılabilir. Günlük kullanım/ faaliyet için idealdir.

Koku- 3 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

11 Nisan 2014 Cuma

Yves Saint Laurent- Elle EDP / 2007


























Yves Saint Laurent- Fransız moda markasıdır. Bugün Yves Saint Laurent- Elle isimli kadın parfümünü konuşacağız. Tatlımsı, ekşimsi, kremsi, yumuşak ve ferah esintileri var. Meyveler, çiçeksi notalar, baharatlar, odunsu notalar ve misk içeriklidir. Çiçeksi- odunsu / misk grubunda gösterilmiş.

Üst- limon, şakayık, aslan meyvesi,

Orta- yasemin, pembe biber, gül, frezya,

Alt- vetiver, paçuli, sedir ağacı, ambrette / misk ( ebegümeci ).

Yves Saint Laurent- Elle- ekşimsi limon ve şekerli meyvelerle ( aslan meyvesi, ahududu ) başlıyor. Yumuşak tatlımsı baharatlar ( pembe biber, kakule ) ve yeşil kokan çiçekler ( yasemin, manolya, gül ) orta bölümde yer almaktadır. Kremsi verilen odunsu notalar ( paçuli ) ve misk kapanışı yapıyor.

Yves Saint Laurent Elle isimli parfüm sade, basit ve gösterişsiz bir koku formuna sahiptir. Hızlı akışkanlıkla tene yakın duruyor. Meyvemsi katman, baharatlar & çiçeksi notalar harmanı ve odunsu notalar gidişatı ile sırasıyla tene yerleşiyor. Nota geçişleri başarılıdır. Ne var ki, geneli kaplayan şekerli tatlılıktan dolayı tene dengeli sıkılmalıdır. Dört- beş fıs yetecektir. Böylece günlük kullanıma, sosyal faaliyetlere ve her mevsime uyum sağlayabilir. Yapışkan tatlılık, kuşkusuz kalıcılığı olumlu etkiliyor. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu güçlü kalıcılık yapmaktadır. Fark edilirliği ilk bir saat içinde dışarıya karşı yoğundur. Sonradan sakinleşir ve tensel koku haline gelir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


9 Nisan 2014 Çarşamba

Saf Amber Esintisi : Tom Ford- Amber Absolute EDP / 2007




 

amber temalı parfüm



Amber Absolute parfümüyle ilgili neler söylersiniz ?



ABD merkezli yarı niş parfüm markası Tom Ford 'un Private Blend özel koleksiyonu içinde yer alan bu parfüm, saf amber yağı kullanımıyla dikkat çekmekte. Amber, çok pahalı bir madde olduğundan, bugün genellikle laboratuvar ortamında sentetik olarak üretiliyor.



Amber Absolute ' yu koku düzlemi ve genel harman kalitesi açısından değerlendirir misiniz ?



Harmanı gayet sade yapı gösteriyor. Odunsu- amber grubuna dahil edilebilir.

Amber, tütsü, vanilya, buhur, laden ağacı ve odunsu notalar...

Koku düzlemi de şöyle = Amber, vanilya, tütsü, ağaç. Sırasıyla bu notaları almaktayız.

Parfümün açılışı şampanyavarî bir tütsü- amber ile gerçekleşmekte. Sonra bu tütsü, etkisini devam ettirerek, arkasından gelen vanilya notasına da dumanlı bir hava veriyor. Kapanış da tütsülü ağaç / odun notalarıyla takdir ediliyor. Yalnız, şunu eklemezsek, eksik kalır = Tütsü- vanilya- laden ağacı üçgeninde çok kuvvetli çam reçinesi rayihaları alınmaktadır.

Parfümün derinlik ve konfor noktası olarak da, o zaman şunu diyebiliriz = Amber / tütsü- çam reçinesi- odunsu notalar. Zaten, vanilya ve ağaç ikilisinde bile balzam benzeri his var.


TF Amber Absolute ' da amber notası nasıl kullanılmış ? Diğer notalarla ilişkisi ve karışımı nasıl ?



Bu parfümde, odunsu- tatlı bir amber kullanımına tesadüf etmekteyiz. Zaten, parfümün genelinde de amber kaynaklı bir tatlılık mevcut.  Bu ambere tütsü ve vanilya eşlik ediyor. Bu, şu demek = Güçlü, ağır bir odunsu- misk notası.  İşin içine ağaç da girince; yoğun, kremsi reçine aromaları alınıyor. Yalnız, buradaki amberin çok lüks ve gösterişli biçimde kullanıldığını ve parfümü domine ettiğini belirtmeliyiz. Zaten, amber, tek başına bir parfüm olacak denli yoğun ve egzotik bir notadır.

Toparlamak gerekirse = Odunsu- tatlı amber, dumanlı vanilya, reçine ve sıcak odunsu- misk notalarıyla şekillenen egzotik bir '' Doğu '' parfümü ile karşı karşıyayız. Müthiş bir harman...

Kalıcılık değerleri, açık renkli tende bir güne yakın, hafif esintiler sunuyor. Yaz akşamları ve kış için uygun bir parfüm olur.



Bu parfüm size neler hissettirdi ?



Bu parfümü kullanmak, aktar ve baharatçı dükkanlarıyla dolu bir kapalıçarşıyı gezmek ve oradan alışveriş yapmak gibi şeyleri düşündürüyor. Renk, koku, lezzet ve duygu dünyasında bir seyahat... Çünkü, Amber Absolute ağır, yoğun ve zengin aromalar da veriyor.

Sadece Doğu' yu değil, çöl iklimini de hatırlatan bir yönü var.

Çölde, bir Arap şeyhinin sarayına davetlisiniz... Mesela Kuseyr Amra Sarayı...

Arap ülkesi Ürdün' ün çöllerinde inşa edilmiş bu saray ve av köşkü, 8. yüzyılın başına tarihlenmekte.





Av ve hamam kasrı olarak yapılmış. Kabul salonu ve hamam birimleri var.

Duvar, tonoz ve kemerlerde freskolar; mermer zeminde ise mozaikler süsleme unsurunu teşkil etmiş. Bir çöl kalesi gibi işlev görüyor.

Fresko ve mozaiklerde av, banyo ve günlük yaşamla ilgili sahneler betimlenmiş. Yapı bugün harap durumdadır.





O dönemin ihtişamı, yemek kültürü ve saray teşrifatı gerçekten görkemliydi. Tom Ford- Amber Absolute, bizi o çağlara götürüyor ve düşündürüyor.

Bu parfümün baharatlı bir yönünün olduğunu söylemeliyiz... Sanki, egzotik baharatlar ve değerli yağlar gibi rayihalar / esintiler hissedilmekte.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın.  https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


 

6 Nisan 2014 Pazar

Kiton- Black Man EDT / 2007

























Kiton- 1968 yılında İtalya- Napoli' de kurulan bir moda şirketidir. Kiton / Tunik, Yunanca' da asillerin ve devlet adamlarının giydiği tören kıyafetidir. Marka, kadın- erkek klasik giyim ve takım elbise üretiyor.

Kiton- Black Man isimli parfüm aromatik- odunsu grupta gösteriliyor. Aromatik otlar, odunsu notalar, çiçekler ve ozonlu notalar bu kokunun bileşenleridir.

Üst- bergamot, menekşe yaprağı, limon, kırmızı meyveler;

Orta- siklamen, menekşe, sedir ağacı, kakule;

Alt- deri, tonka fasülyesi, amber, vetiver.

Bergamot, meyve ve erkeksi çiçeksi notalarla açılıyor : Çiçeklerden yoğun ve pudralı menekşeyi algıladım. Siklamen, iris ve sardunya biraz daha yeşil ve ferah kokuyor. Kiraz / vişne tarzında kırmızı meyveler var. Aromatik, sucul / ozonlu ve dinamik his belirginleşmiştir. Sonra açılıştaki aromalar devam ediyor. Buna tatlımsı- modern baharatlar ve odunsu notalar katılmaktadır. Tene yerleşiyor ve güzelleşiyor. Devamında tatlılık artar ve tene oturma sürer. Bu noktada odunsu notalar ( sedir ağacı ) ve derinin yanı sıra, nispeten yumuşak ve dengeli bir amber de takdir edilmektedir. Kapanış ve tenden ayrılış böyle oluyor.

Genelde dengeli bir tatlılık var. Aromatik notalar, çiçeksi notalar, turunçgiller ile şifalı ot rayihaları var. Tatlı baharatlarla da kalite ve beğeni düzeyi yükselir. Rafine ve akışkan bir koku hissi verilebilmiş. Ben, aşrı ve dengesiz bir şey algılamadım.

Koku düzlemi : Turunçgil, kırmızı meyveler, maskülen çiçekler, baharatlar, odunsu notalar biçimindedir. Koku aslında düz çizgide ilerliyor, çok değişmiyor. Şu nedenle söylüyorum= Açılış kısmı, ortalara değin şifalı ot etkileri göstermektedir. Sonra baharat ve odun katmanı birbirinin içine geçmiştir.

Derinlik ve konfor çizgisi : Çiçek, baharat, odun ve amber biçimindedir. Kalite, güzellik ve kalıcılık nüansları burada toplanmıştır. İkincil sırada ise, aromatik- şifalı otlar önemlidir. Lüks, sofistike ve ferah hissiyat parfümün her zerresinde belirgindir.

Tenimde kalıcılığı 12 saat kadar kuvvetli oldu. Aynı minvalde başarılı fark edilirlik değerlerine ulaşıyor. Öncelikle yaz mevsimine uyar. Sonra zaten her mevsim kullanılacak bir tarafı bulunur. Günlük faaliyet kapsamında ofis kullanımı, davetler ve kokteyller gibi geniş bir yelpazede değerlendirebilirsiniz.

Şişe tasarımı ilginçtir. Bitkisel şampuan şişesi gibi olmuş. Eczane vitrininde sergilense, parfüm olduğu anlaşılmaz. Şişe formu belki de şifalı bitkilere göndermedir.

Şifalı ot temalı her zaman ilgimi çekmiştir. Tatlı baharat vurgusu hoş bir uygulamadır. Parfümde modern aromatik bir tarz da mevcuttur. Bu nedenle, benim için özgün bir deneyim oldu. Parfümün ismindeki siyah vurgusuna değinmek istiyorum : Kokusu gayet ferah ve tazedir. Notalar temiz ve net olarak algılanıyor. Siyah vurgusu burada geçerli değil. Belki de parfümü oluşturan nota katmanlarının ( baharat, ot, meyve vs. ) derinliğine dikkat çekilmek istenmiştir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html




5 Nisan 2014 Cumartesi

Hugo Boss & Baldessarini- Ambre EDT / 2007



























Baldessarini markası, Hugo Boss bünyesinde yer almakta. 1993 yılında Werner Baldessarini tarafından kurulmuş. 1994 yılında ilk erkek giyim kreasyonu ortaya çıktı. Şirket, Hugo Boss' a katılınca, Werner Baldessarini de Hugo Boss' un yönetim kuruluna girdi ve baş tasarımcısı oldu.

Hugo Boss & Baldessarini- Ambre, oryantal- odunsu grupta verilmiş. Harmanı şöyle=

Üst- mandarin, sulu kırmızı elma, viski akoru;

Orta- deri, menekşe;

Alt- laden ağacı, amber, vanilya, meşe ağacı.

Amber başat nota olmak üzere; deri, meyve, viski, ahşap, çiçeksi, kırsal/ bitkisel ve dumanlı aromaları bulunuyor.

Meyveli ve tütün/ deri karışımlı bir açılışı var. Sonra koyu floral (çiçeksi) notalar ve sentetik derinin hakimiyetinde kırsal (rustik) akorlar gelmekte. Kapanışı ağaçsı notalar, amber ve vanilya ile yapmakta.

Koku düzlemi= Meyve/ deri, çiçeksi notalar, kırsal notalar, odunsu notalar, amber, vanilya.

Derinlik ve konfor noktası= Odunsu notalar, amber, vanilya.

Ayrıntılara geçelim...

Sıcak, yumuşak, kuru, tatlımsı ve amberli rayihalar almaktayız. Açılışta içki temasını hafifçe hissettim. Kiraz gibi tatlı ve yumuşak bir tütün var. Parfüm kuruyup tene oturunca, çok kaliteli ve egzotik ahşap notaları belirginleşmekte. Bu ahşapsı his, büyük ölçüde meşeden geliyor. Kapanışı yapan alt notalarda ise, tütün- amber- odun tandanslı gayet zengin ve dumanlı rayihalar almaktayız. Parfümün en güzel, görkemli ve şatafatlı bölümü burası olmakta. Ayrıca, buradaki amberli notalar yumuşak, tatlımsı, kremsi ve lüks biçimde kullanılmış. Şekerli, yumuşak bir kehribara benziyor. Yoğun amber, vanilya ve karamel hissiyatı kalite ve kalıcılık değerlerini yükseltmekte ve beğeni duygusunu arttırmakta.

Kalıcılık tenimde bir güne yakın (20 saat) oldu. Sonbahar- kış kokusu gibi durmakta. Ne var ki dengeli bir dozajlamayla yaz sezonu için kullanım opsiyonu olabilir.

Parfüm, özellikle sonlarda Rochas- Rochas Menvarî bir karaktere çevrilmekte. Yalnız, yoğun amber ve vanilya çizgisindeki kalite takdir edilmeli. Serge Lutens- Ambre Sultan gibi şaheser bir parfümün bulunmadığı bir ortamda, eğer amber temalı bir seçenek arayacak olursak, Hugo Boss & Baldessarini- Ambre bize bir fikir verebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

3 Nisan 2014 Perşembe

Robert Piguet- Visa EDP / 2007





























Robert Piguet- Fransız parfüm markasıdır. Robert Piguet- Visa ( Vize ) isimli parfümü inceliyoruz.

Robert Piguet- Visa- tatlı, sıcak, yumuşak ve kremsi tonlamalar veriyor. Şekerli tatlılık var.

Meyve, çiçek, odunsu notalar, aromatik otlar bu parfümün elemanlarıdır. Çiçeksi- meyveli gruptadır.

Robert Piguet- Visa- tatlı meyveli bir başlangıç yapmakta.

Üst- bergamot, menekşe yaprakları, armut, şeftali, mandalina,

Orta- portakal çiçeği, ylang ylang, ölmezotu, gül,

Alt- deri, sandal ağacı, paçuli, benzoin, meşe yosunu, vanilya, vetiver.

Şeftali, kayısı ve mandalina gibi yumuşak meyveler modern ve ferah bir başlangıca işaret ediyor.

Robert Piguet- Visa' daki meyve kullanımı pudralı tarzdadır.

Sonra şekerli bir tatlılık var= Meyve ve çiçek buketi ( yasemin, portakal çiçeği. frezya ) var.

Yumuşak ve kremsi tonlamalarla ( vanilya, misk, paçuli ve aromatik otlarla ) kapanıyor.

Sade, basit ve gösterişsiz bir kokudur. Şekerli tatlılık beni rahatsız etmedi.

Düz çizgide giden ve çok değişmeyen kokuya sahiptir.

Robert Piguet- Visa- günlük kullanıma ve genel beğeniye uyar.

Tene özgürce uygulanabilir. Rahatsız edici ayrıntılar yoktur.

Özellikle ilkbahar- yaz sezonuna ve sosyal faaliyetler uygundur.

Akışkanlık hızlıdır ve tene çabuk oturma eğilimindedir.

Robert Piguet- Visa- şekerli tatlılığa rağmen uyumlu notalara sahiptir.

Kalıcılığı, tende gün boyu hafifçe esmesiyle ilgilidir.

İlk anda güçlü bir fark edilirlik yapar. Sonra tene yakın durur.

Özellikle çiçek ve meyve buketi güçlüdür ve kalıcılığa katkı yapar.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize  katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Nisan 2014 Salı

Rochas- Desir Man EDT / 2007


















Rochas' ın bu yeni kokusu odunsu- oryantal sınıfına girmekte.

Harmanı=

Üst- greyfurt, portakal kabuğu, anason tohumu;

Orta- kakao, kakule;

Alt- vanilya, sedir ağacı, kaşmir.

İlk anda asitli ve biraz ekşimsi turunçgiller keskin anason rayihasını aldım. Sonra anason devam ederken, çikolata- tarçın benzeri esintilerle, parfüm bir yumuşama devresine giriyor. En son aldığım aromalar ise, vanilya ve sandal ağacı oldu.

Buna göre, koku düzlemi şöyle olmakta=

Portakal, anason, çikolata / tarçın, vanilya, sandal ağacı. Sırasıyla bu notaları hissettim.

Sonra açıklanan notalarına baktım; kaşmir var... Evet, o, sandal ağacına benzer yumuşak kadifemsi his, kaşmirden geliyormuş. Kaşmir, sandal ağacı gibi aroma vermekte.

Sonra tarçın... Kakule de tarçına çok yakın aroma veriyor.

Parfümde genel bir tatlılıktan söz edebiliriz. Tatlımsı ve yumuşak baharatlar, değerli ağaçlar keskin ve yoğun anason ile çok iyi harmanlanmış. Hatta kaşmirden kaynaklanan hafif tütsü rayihası bile alınmakta. Vanilya ise yumuşak ve kremsi biçimde kullanılmış.

Öyleyse, parfümün derinlik ve konfor noktasını işaret edelim=

Anason,  kakao/ tarçın, vanilya, tütsü/ odunsu notalar... Çok güzel ve egzotik bir harman. Kütle halinde birçok notayı hissetmekteyiz. Sonlarda afrodizyak etkiler bile var. Ve bu, kaliteyi arttıran bir etkendir.

Parfümde âdeta baharat çeşnisi hüküm sürmekte. Tatlı baharatlar ve yumuşatılmış odunlar parfüme sevimlilik katıyor. Başlangıçta ne vardı ? Asitli turunçgiller ve keskin anason... Böylece, parfümde hem keskin, hem de yumuşak notaların başarılı bir sentezini görmekteyiz. Kalıcılık ve baskınlık yükseliyor. Birbirine zıt notalar teninizde yer değiştiriyor. Nota geçişleri başarılı, dengeli ve uyumlu. Rahatsız edici bir şey bence yok.

Her mevsim kullanılır. Kalıcılık değerleri tenimde ortalamanın üstüne çıktı. Hava şartlarına ve yediğiniz yemeklerin türüne göre, 12- 16 saat arası kalıcılık vermekte.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html